Woodgate Beach House

The laid back hamlet of Woodgate on Queenlands' Coral Coast provided the coastal site where the building footprint was minimised, allowing maximum landscape space to promote an outdoor holiday lifestyle for a Brisbane family. Like a ‘tree house’, with living spaces located above the ‘garden’ (future), the primary focus has been placed on the seamless connection between internal and external living space on the upper floor.

The memorable and evocative space is the North East wrap around veranda space, covered and contained with operable perforated sun shutters. The perforated shutters will provide changing levels of privacy, sun control and enable a dynamic filigree of light and shadow reminiscent of Sri Lanka, the client’s homeland. Large stacking sliding doors and the corner without a column provides maximum connection between the wrap around veranda and interior living spaces.

The house enables a memorable and enjoyable entry sequence along a path of columns, beneath a light filtering timber pergola, along a landscaped courtyard bordered by a raised timber boardwalk, into a double height entry space, up the open timber stairs and into the open living space of warehouse proportions which seamlessly connects to the main Northeast outdoor room which then aligns one’s views back along the entry path just travelled. This outdoor rooms' perforated screens open for views or close to provide more privacy and diffused patterned light.

Photography by Patrick Oberem

 

Woodgate Beach House, Woodgate, Bark ArchitectsWoodgate Beach House, Woodgate, Bark ArchitectsWoodgate Beach House, Woodgate, Bark ArchitectsWoodgate Beach House, Woodgate, Bark ArchitectsWoodgate Beach House, Woodgate, Bark ArchitectsWoodgate Beach House, Woodgate, Bark ArchitectsWoodgate Beach House, Woodgate, Bark ArchitectsWoodgate Beach House, Woodgate, Bark Architects
Woodgate Beach House, Woodgate, Bark Architects