Sunrise House

Governed by an opportunity for sea views, albeit on a limited budget, Sunrise House stands tall over sandhills as an innovative expression of contemporary coastal living.

Simple and linear, the design refers to Frank Gehry’s 1960s hay barn. A long skillion roof hovers over a layout of open living and bedroom spaces. Each room opens out to elevated timber decks that echo the iconic structure of lifeguard towers. Timber studs support a mixture of lightweight cladding, from fibrous cement, plywood and zincalume custom orb to clear acrylic sheeting.

Key to the optimisation of light, ventilation and views, a roller door of clear acrylic with timber battens belies an entire wall – rolled up, the upstairs living room extends to the deck; rolled down, light still saturates the house. This clever device was an affordable alternative to louvres and a smarter way to desegregate indoor and outdoor spaces.

Photography; Jon Linkins, Stephen Guthrie

 

Sunrise HouseSunrise HouseSunrise HouseSunrise HouseSunrise HouseSunrise HouseSunrise House