Spoonbill House

Spoonbill responds sensitively to its vegetated coastal site by ‘settling’ into it carefully. Responding to the sustainable aspirations of its family, it contributes benefit to the environment through its design. Displaying the timber craft of its construction by its proud carpenter, it responds to the climate and broader landscape beyond its site. It is an understated and robust timber house for contemporary family life.

Spoonbill has been conceived and produced with a genuine economy of means, a natural casual elegance, a lightness and an authenticity about place in mind. Spoonbill’s character is natural, understated, permeable, translucent and transparent and made of vertical elements echoing its neighbouring trees.

Situated in a natural bush setting at Peregian Beach, Spoonbill House was designed to blend into the environment and to be discrete whilst preserving the natural vegetation of the site.

The central entry and 'heart' of the house is transparent and permeable to enable maximum connection to site and climate for comfortable outdoor living.

The house was designed with high level clerestories for maximum light, cross flow ventilation and winter sun. The central 'outdoor' room becomes the social gathering space of the house like the town square of a village.

The economical material palette combines the warmth and natural patina of recycled Spotted Gum hardwood shiplap cladding, framing, flooring, decking, joinery and screens, with polycarbonate sheet, glass and polished concrete, evocative of beach sand, providing a rich natural character.

Spatially, the house consists of two wings which are gathered around the central ‘public’ room which is a tall and generous ‘heart’ within the house for arrival, greeting, meeting, gathering, cooking, eating, playing, learning and relaxing as a family within a celebrated coastal landscape.

Photograhs by CFJPhoto.

Bark Team; Stephen Guthrie, Lindy Atkin, Richard Waterson, Tony Mitchell, Darren Thompson.

 

queensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architectsqueensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architects
queensland architecture, Spoonbill House, Peregian Beach, Bark Design Architects