Studio

Developing from a desire for flexibility between work and living, this modernist steel and glass pavilion showcases Bark's design approach and provides an inspiring work environment.

Perched on four steel footings to slot between two mature Bloodwoods, the modular 20 metre long structure of steel portal frames is encased with openable and fixed glazing on three sides. The fourth facade, a plywood-clad box, provides privacy, protection from western sun, and a desired ambiguity of perceived use.

The main linear workspace was conceived as an open verandah, with compactly scaled service spaces 'plugging in' along its length. From the main studio, folded plywood stairs sweep past the large 'shopfront' window box where models of past and current projects are displayed. A mezzanine serves as a retreat by accommodating architecture books, quiet reading, sleeping or bathing. The solidity of its form is punctured by glass slots, providing cropped horizontal views of hinterland and coast.